نحوه mount کردن پارتیشن‌های ویندوز در لینوکس

معمولا وقتی لینوکس نصب می‌کنید اولین دغدغه شما دسترسی به فایل هایتان روی پارتیشن های ویندوزی است. در این مقاله به بررسی نحوه دسترسی به پارتیشن های ویندوز در لینوکس می پردازیم. و در ادامه به بررسی ساختار فایل fstab پرداخته و با نرم افزار PySDM آشنا می شویم.

در لینوکس برای اینکه بتوان به یک وسیله ذخیره سازی (هارددیسک،‌ سی‌دی، فلاپی و ...) دسترسی پیدا کرد باید آن را اصطلاحا mount کرد، یعنی ساختار فایل روی وسیله ذخیره سازی را به یکه نقطه مشخص در سیستم فایل لینوکس متصل کرد. به نقطه ای در سیتم فایل که ساختار فایل وسیله ذخیره سازی mount می شود اصطلاحا mount point گفته می شود. سیستم فایل لینوکس یک ساختار درختی است که بالاترین و ابتدایی ترین نقطه آن / است. برای mount کردن یک وسیله ذخیره سازی از دستور mount استفاده می شود. ساختار کلی و ساده ترین شکل این دستور به شکل زیر است:

mount device mount-point

در دستور بالا device همان دستگاه ذخیره سازی است که قرار است mount شود و mount-point هم محل دسترسی آن در سیستم فایل لینوکس است. برای روشن تر شدن مطلب به مثال زیر توجه کنید:

mount /dev/hda2 /media/myfiles

دستور بالا پارتیشن دوم اولین هارد دیسک شما را به آدرس /media/myfiles متصل می کند. بعد از وارد کردن این دستور شما می توانید از این مسیر به فایل های روی پارتیشن مذکور دسترسی داشته باشید. به همراه این دستور می توانید از سوییچ های متنوع آن استفاده کنید. مهمترین آنها -t برای مشخص کردن نوع فایل سیستم مبدا مثلا ntfs و -o برای مشخص کردن تنظیمات بیشتر مثلا اینکه با فایل ها بصورت ascii رفتار کند یا utf8 و یا اینکه دسترسی به فایل ها فقط خواندنی باشد یا خواندنی-نوشتنی و ... . برای مثال اگر بخواهیم یک فایل .iso را mount کنیم از دستور زیر استفاده می کنیم:

mount -t iso9660 -o ro,loop=/dev/loop0 ~/disks/dvd-image.iso /media/dvd

برای بررسی بیشتر دستورmount به منابع انتهای مطلب مراجعه نمایید، و یا راهنمای آن را در ترمینال با دستور زیر مشاهده کنید:

man mount

سوالی که پیش می آید این است که ما باید هر بار که وارد لینوکس می شویم برای دسترسی به پارتیشن های ویندوزی این دستور را برای هر پارتیشن وارد کنیم؟ راهی برای انجام اتوماتیک این کار وجود ندارد؟

در لینوکس یک فایل تنظیماتی به نام fstab وجود دارد که یک فایل متنی است و حاوی اطلاعات سیستم فایل ها و نحوه mount آنها ونیز mount point انها است. جهت mount اتوماتیک پارتیشن های ویندوز کافی است اطلاعات مربوط به پارتیشن مربوطه را دراین فایل تغییر دهید تا در موقع بوت لینوکس پارتیشن ها را خودکار mount کند.

برای ویرایش فایل fstab باید دارای مجوز root یا همان مدیر سیستم باشید. برای ویرایش این فایل دستور زیررا در ترمینال وارد می کنیم:

sudo gedit /etc/fstab

این فایل یک فایل متنی است و هر خط آن یک دستور می باشد. توجه داشته باشید که خطوطی که با # شروع شده اند کامنت یا توضیحات هستند و جزء دستورات نیستند. خطوط دستور این فایل شامل ۶ ستون هستند که به ترتیب عبارتند از:

ستون اول وسیله‌ای است که باید mount شود.
ستون دوم mount point یا محل اتصال به ساختار درختی سیستم فایل لینوکس ایت.
ستون سوم نوع سیستم فایل وسیله ای است که باید mount شود، برای مثال ext3، ext4، ntfs، auto، ... . اگر برای ستون نوع وسیله از auto استفاده کنید، سیستم خودش نوع سیستم فایل مبدا را تشخیص می دهد.
ستون چهارم جهت تعریف سوییچ های mount استفاده می شود. برای مثال auto و noauto برای تعیین اینکه پارتیشن بصورت خودکار mount شود یا نه، rw و ro برای تعریف اینکه پارتیشن بصورت فقط خواندنی mount شود یا خواندنی-نوشتنی.
ستون های پنجم و ششم بترتیب برای پشتیبان گیری و بررسی خطاهای فایل سیستم می باشد.

برای مثال خط تعریف فلاپی دیسک بصورت زیر می باشد:

/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0

برای مطالعه بیشتر ساختار این فایل و سوییچ های مورد استفاده در ستون چهارم به منابع انتهای مطلب مراجعه کنید.

اگر کاربر جدید لینوکس هستید و با ابزارهای گرافیکی راحت تر هستید می توانید برای ویرایش محتویات فایل fstab از برنامه PySDM استفاده کنید. برای نصب این برنامه دستور زیر را در ترمینال وارد کنید:

sudo apt-get install pysdm

جهت اجرای برنامه باید دارای مجوز root باشید، زیرا این برنامه محتویات فایل fstab را ویرایش می کند. برای اجرای برنامه PySDM دستور زیر را در ترمینال وارد کنید:

sudo pysdm

pysdm-assistant

بعد از اجرای برنامه از پنل سمت چپ بخش Partition List پارتیشن موردنظر خود را انتخاب نمایید. بعد از انتخاب یک پارتیشن، اطلاعات مربوط به آن پارتیشن در سمت راست نمایش داده می شود. برای نمایش تنظیمات روی دکمه Assistant کلیک کنید. برای mount خودکار پارتیشن در هنگام بوت لینوکس گزینه The file system is mounted at boot time را تیک بزنید.

pysdm-options

در بخش تنظیمات برنامه PySDM امکانات دیگری نظیر mount کردن پارتیشن بصورت فقط خواندنی، معرفی owner این فایل سیستم، تعیین مجوز و ... وجود دارد که برای آشنایی بیشتربا نرم افزار به آدرس pysdm.sourceforge.net مراجعه نمایید.

کلیه مطالب گفته شده و دستورات به کار رفته در این مطلب در سیستم عامل ubuntu و دسکتاپ gnome انجام شده است و ممکن است دستورات گفته شده و یا مسیرهای ذکر شده در دستورات با توجه به سیستم عامل شما متفاوت باشند.

برچسب‌ها:

منابع

لینک دائمی به این مطلب:


نظرات کاربران

شما میتوانید نظر خود را در مورد این مطلب بیان کنید.

ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
حروف بزرگ و کوچک یکسان است.